AnnaFredriksson_1Namn: Anna Emilia Fredriksson.

Född: 13 januari 1966.

Yrke: Författare på heltid. Skriver främst romaner men också film- och tv-manus.

Familj: Mina tre söner: Felix (född 1987), Sebastian (född 1990) och Tom (född 1994). Dessutom min svärdotter Lykke, min pappa Gunnar samt min exman Magnus och hans flickvän Kristina och hennes dotter Vera.

Bor: I lägenhet i Vasastan i Stockholm. Sommarhus på Österlen i Skåne.

Uppväxt: I förorten Gubbängen söder om Stockholm, sommartid på Österlen. Flyttade till Vasastan som 17-åring och har bott där sedan dess.

Jobbat med tidigare: Började som praktikant på Aftonbladets nöjesredaktion när jag var 18 år. Så småningom fick jag jobb som reporter, sedan fortsatte jag som frilansjournalist för diverse tidningar och var även frilansillustratör. Efter det jobbade jag med diverse tv-program (t ex talkshowerna Ikväll Robert Aschberg och Maj Fant), men sedan insåg jag att jag ville syssla med fiktion.

När jag var 25 år gick jag en kurs i screenwriting på Dramatiska Institutet och sedan fick jag jobb på SVT Drama som avsnittsförfattare till Rederiet (1992). Efter att ha skrivit ett antal avsnitt blev jag huvudförfattare till serien (1993-94). Jag fortsatte som manusredaktör på SVT Drama och övergick så småningom till att bli avsnittsförfattare och huvudförfattare till Pelle Svanslös (julkalendern 1997). Därefter skrev jag manus till ytterligare ett antal filmer och tv-serier, bland dem långfilmerna Sprängaren (regi av Colin Nutley) och Tjenare Kungen (regi av Ulf Malmros).

Under två år, 2005-2007, arbetade jag som redaktör och förläggare på bokförlaget Forum.

Debuterade som författare: 2011 med romanen Sommarhuset.

Utbildning: Fil kand i litteraturvetenskap och franska (inklusive en magisteruppsats i litteraturvetenskap). Kurser i dramaturgi och filmklippning på Dramatiska Institutet. Diverse seminarier och workshops i manusförfattande, bland annat dramaturgikursen STORY för Robert McKee. Kursen Att förlägga skönlitteratur på Svenska Förläggareföreningen.