< Alla böcker

Lyckostigen

Johanna bor på Lyckostigen. Men så särskilt lycklig är hon inte. Som ensamstående mamma till två tonårsdöttrar kämpar hon för att få ekonomin att gå ihop och kan inte låta bli att känna sig avundsjuk på exmaken Calle som har startat ett nytt liv.

Calle har lämnat småstaden för Stockholm. Han har gjort karriär och flyttat ihop med den välutbildade Fanny. Men hur han än försöker känns det inte riktigt som om han passar in i sin nya miljö.

Fanny får ständigt försvara sitt val av pojkvän inför sina vänner. De anser att hon och Calle inte passar ihop. Hon blir allt mer osäker. Har de rätt i sin omtanke, borde hon lämna honom? Eller är de bara avundsjuka?

När Johanna vinner en storvinst på lotto förändras livet för dem alla. På impuls köper hon en exklusiv vindsvåning i samma fastighet som Calle och Fanny bor i. Nu är det Calles tur att ta mer ansvar för barnen. Hennes beslut rubbar allas tillvaro i grunden. De tre tvingas se på sig själva och varandra med helt nya ögon.

Lyckostigen är en samtida klasskildring om familjerelationer och kärlek, och om tre individer med varsitt själsligt utanförskap.
”En relationsroman som bränner hål i hjärtat, men också en berättelse om pengarnas makt.”
Amelia (betyg 4)

”Skam, familjehemligheter och klassmarkörer bollas skickligt omkring av en författare som vet var det skaver hos människor och som också har förmågan att gestalta det. Med små gester kommenterar Fredriksson flera aktuella samhällskonflikter, utan att ge avkall på de relationer som utgör berättelsens nav.”
Dagens Nyheter

”Likaså beskriver Fredriksson med psykologisk skärpa klassresans mekanismer och Stockholms innerstads verklighetsfrånvända bubbla av homestyling och resepoäng hos flygbolag. Calles ängslighet är fint tecknad, liksom Johannas beslut att lämna småstadens kvävande ordning när dottern mobbas utan att någon griper in. Fredriksson är skicklig på att hitta de där enkla och uppriktiga vardagsskildringarna som griper tag. … en omistlig sommarläsning om skavande relationer, skitig vardag och djup mänsklighet.”
Göteborgs-Posten

”En ovanlig roman, jordnära, enkel, insiktsfull.”
Norran

”Hon skriver lättläst, men med en tydlig svärta, som en blandning av Carin Hjulström och Moa Herngren. Just modet att närma sig sorgen och skammen ger romanen ett extra plus.”
Tara

”Anna Fredriksson är skicklig på att sy ihop en intrig eller en dramaturgisk utveckling”
Svenska Dagbladet

”En lättsam och lättläst roman, som för den skull inte saknar substans. Först och främst handlar den om relationer, om bonusfamiljelivets vedermödor; här är till exempel Fannys försök att skapa en rimlig relation till Calles barn ytterst väl fångade … Många lär känna igen sig. Men ’Lyckostigen’ är också, på sitt sätt, en berättelse om klass och om behovet av att tillhöra en flock. … Jag gillar och engageras ändå av den här boken, och av Anna Fredrikssons naturliga berättarröst.”
Östgöta Correspondenten

”Johannas berättelse är urstark, mycket inlevelsefullt skildrad. … Anna Fredriksson är från början manusförfattare för film och TV, och det märks. Hon kan det här med att skapa en intressant berättelse. … Effektiv prosa? Javisst. Bra dialog? Javisst. Lättläst? Verkligen.”
Borås Tidning

”… gripande historia om utanförskap, klasskillnader, från fattigdom till nyrik, och om rikedomens omedvetna arrogans. Anna Fredriksson håller den socialrealistiska samhällsskildringens tradition högt.”
Södermanlands Nyheter

”Som skildring av livet som frånskild förälder är Lyckostigen många gånger en mycket träffsäker roman. Lågmält och befriande alldagligt gestaltas oron för att barnen ska hamna i kläm, utmaningen i att plötsligt leva tillsammans med någon annans barn, känslan av att vara en främling inför sina egna döttrar – och samtidigt: vetskapen om skilsmässans nödvändighet.”
Laholms Tidning

”Anna Fredriksson visar här, liksom i debuten ’Sommarhuset’, att hon kan skriva med psykologisk skärpa. Hennes romangestalter är lätt igenkännbara människor från de liv som vi lever i Sverige på 2000-talet. … ’Lyckostigen’ är en rasande snabb underhållningsroman om klass, tillhörighet och de ekonomiska förutsättningar som styr våra liv.”
Arbetarbladet

”Det här är en perfekt roman för en slö sommardag – lättläst och underhållande, men också med visst allvar.”
Aftonbladet Söndag

”När det gäller berättelsen i stort, som är skriven med ett vardagligt tonfall, så griper den tag och berör … Dramaturgin i berättelsen är skicklig och nästan omärklig, och gör den till en bladvändare trots att den saknar större spänningsmoment.”
Nerikes Allehanda

”Lyckostigen är en fantastiskt närvarande resa i klassamhället som bitvis svider och bitvis värmer i hjärtat.”
LevaPS!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram